Tuesday, December 21, 2010

SENYUM

4

Heart giggling :

Tersenyum adalah suatu tindakan yang paling mudah, sederhana, murah, dan menyenangkan di dunia… and it’s for free right! So :

Lima Alasan Mengapa Awak Harus Banyak Tersenyum :


1. Awak akan mendapatkan lebih banyak kebahagiaan
Cuba paksakan diri awak untuk tersenyum selama 30 detik mulai dari sekarang. Lakukan pula ketika Awak mengalami kemalangan. Dengan membiasakan tersenyum, tidak peduli bagaimana perasaan Awak saat itu, di dalam tubuh Awak akan terjadi reaksi-reaksi kimia yang dapat membuat aawak merasa bahagia.
Cubalah dan rasakan perbezaannya.


2. Senyuman dapat mengubah keadaan Awak
Jika Awak merasa putus asa, marah atau bosan, sebuah senyuman akan mengubah keadaan emosi Anda menjadi lebih positif. Dan sebuah keadaan yang positif tidak hanya membuat hidup Anda lebih menyenangkan tetapi juga membuka segala kemungkinan lain dalam fikiran awak. Awak akan melihat dunia dengan cara yang berbeza melalui lensa kebahagiaan. Dari situ Awak dapat mulai membangun sederet tindakan yang positif dan berinteraksi dengan banyak orang setiap harinya.


3. Senyuman dapat mengubah keadaan orang lain
Jika Awak berjalan ke dalam sebuah ruangan atau menuju ke sebuah tempat dengan senyuman di wajah Awak, akan membuat semuanya berbeza. Semua orang akan tersenyum semula pada Awak. Hal ini akan banyak membantu mencairkan setiap ketegangan atau kekakuan yang ada. Interaksi Awak akan lebih terbuka, santai dan penuh dengan kegembiraan.


4. Tersenyum, apa ruginya?
Ketika memilih antara mengerutkan dahi, ekspresi kosong atau tersenyum, tampaknya pilihan terakhir adalah pilihan yang paling produktif dan positif, bukankah demikian?. Seringkali Awak lupa untuk tersenyum atau mungkin Anda tidak terlalu suka untuk tersenyum. Tapi jika Awak berusaha untuk menggunakan senyuman Awak sesering mungkin, lama-kelamaan akan mempunyai kebiasaan yang baru, kebiasaan yang jauh lebih positif. Jika Ada termasuk orang yang selalu memperhitungkan untung rugi untuk segala hal, cubalah pertanyaan ini, “Apa ruginya Awak tersenyum?”.


5. Lebih mudah untuk tersenyum daripada melakukan yang sebaliknya.
“Diperlukankan 72 otot untuk berkerut, tetapi hanya tiga belas otot untuk tersenyum.”
Jadi sebetulnya awak menggunakan jauh lebih sedikit otot ketika tersenyum dibandingkan saat awak mengerutkan dahi atau memasang muka marah. Dengan membiasakan diri untuk tersenyum, maka otot tersenyum awak akan menjadi lebih kuat daripada otot untuk mengerutkan dahi awak, sehingga lama kelamaan awak akan lebih mudah untuk tersenyum daripada melakukan hal yang sebaliknya.

Jadi, senyum la okeh..Sebab awak sangat cantik/kacak/comel/hensem/ cute bila awak tersenyum.;))

 

No comments: